Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen kan idag med glädje meddela att den sydsamiska slöjdaren Tomas Magnusson, från Mörsil, tilldelas Asa Kitok-stipendiet 2025. Stipendiet uppgår till 75 000 kr. Tomas har sedan 2011 varit yrkesverksam slöjdare på heltid och har ställt ut sin duedtie på flera utställningar
Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen har sedan 2005 delat ut ett arbetsstipendium till minne av Asa Kitok och är Sámi Duodjis finaste utmärkelse. Stipendiet tilldelas slöjdare som uppvisar en mycket god konstnärlig och hantverksmässig kvalité. Stipendiet uppgår 2025 till 75 000 kr. Tomas Magnusson, bor i Mörsil Jämtland, jobbar som duodjilärare på Sámij Åhpdusguovadsj och i sitt eget duedtieiföretag.
“Jag är oerhört tacksam för att ha tilldelats Asa Kitok-stipendiet. Det betyder mycket för mig och mitt arbete, då det ger mig möjlighet att fortsätta utveckla och förmedla den sydsamiska slöjden. Stipendiet ger mig också en chans att nå ut till fler och förhoppningsvis inspirera nya generationer att hålla slöjdtraditionerna vid liv.”– Tomas Magnusson
“Det var många bra sökanden till Asa Kitok-stipendiet men vi var en enhällig styrelse som beslutade att tilldela Tomas Magnusson årets Asa Kitok-stipendie. Det känns fantastiskt att få ge detta arbetsstipendium till en slöjdare som så länge har ägnat sig åt duedtie och som så generöst delar med sig av sin kunskap till kommande generationer. Tomas är en förebild för många kommande slöjdare, och vi ser fram emot att följa hans fortsatta arbete.” – Magnus Antaris Tuolja, Ordförande Sámi Duodji
Motivering:
“Tomas Magnusson är en dedikerad och erfaren sydsamisk slöjdare som har ägnat över ett decennium åt att bevara och utveckla den traditionella sydsamiska hårdslöjden. Hans arbete som både slöjdare och lärare vid Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk visar hans djupa engagemang för att föra slöjdtraditionen vidare till nya generationer. Genom undervisning och kurser har han bidragit till att stärka det kulturella arvet och säkerställt att de traditionella kunskaperna lever kvar.
Tomas ambition att använda stipendiet för att skapa en utställning där traditionella föremål möter ett mer personligt och experimentellt formspråk är både inspirerande och nyskapande. Det visar på en vilja att bredda förståelsen för samisk slöjd och att nå en större publik, vilket stärker kulturens synlighet och relevans i dagens samhälle.
Hans ansökan visar en tydlig vision och passion för att kombinera tradition med innovation. Därför är Tomas Magnusson en mycket värdig mottagare av Asa Kitok-stipendiet.”
– Sámi Duodjis styrelse
Om stipendiet
Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen har sedan 2005 delat ut ett arbetsstipendium till minne av Asa Kitok och är Sámi Duodjis finaste utmärkelse. Stipendiet tilldelas slöjdare som uppvisar en mycket god konstnärlig och hantverksmässig kvalité och uppgår 2025 till 75 000 kr. Asa Kitok föddes 1894 i Sörkaitums sameby och arbetade aktivt med rotslöjd. Hon hjälpte också till att sprida kunskapen kring samisk rotslöjd – en kunskap som var nära att försvinna i början av 1900-talet.
Tidigare stipendiater
Doris och Sven-Åke Risfjell
Stipendiater 2024
Lena Viltok
Stipendiat 2023
Lise Tapio Pittja
Stipendiat 2022
Katarina Spik Skum
Stipendiat 2021
Kristoffer Åström
Stipendiat 2021
Karin Vasara
Stipendiat 2020
Ingemar Israelsson
Stipendiat 2020
Gunhild Tjikkom
Stipendiat 2019
Per-Stefan Idivuoma
Stipendiat 2018
Fia Kaddik
Stipendiat 2017
Fredrik Prost
Stipendiat 2016
Marianne Enoksson
Stipendiat 2015
Lena Sandberg Johansson
Stipendiat 2014
Folke Fjällström
Stipendiat 2013
Nils-Johan Labba
Stipendiat 2012
Britta-Markatt Labba
Stipendiat 2011
Randi Marainen
Stipendiat 2010
Per Aira
Stipendiat 2009
Erica Huuva
Stipendiat 2008
Solveig Labba
Stipendiat 2007
Lena Krihke Persson (1963-2017)
Stipendiat 2006
Jon Tomas Utsi
Stipendiat 2005
Kontaktuppgifter
Johanna Njaita, verksamhetsledare Sámi Duodji
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com
Tomas Magnusson, Asa Kitok-stipendiat
+46703561663
larstomasmagnusson@gmail.com
Om Sámi Duodji
Sámi Duodji är en stiftelse som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med att bevara, utveckla och främja duodji.
Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag tre anställda, en verksamhetsledare, en marknadskoordinator/butiksansvarig och en duodjekonsulent på halvtid. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom verksamhetsbidrag från Sametinget, Nämnden för hemslöjdsfrågor och Region Norrbotten.