Jokkmokks Marknad 2023 / Jåhkåmåhkke Márnána 2023

Programmet uppdateras fortfarande och kan komma att ändras.

Sámi Duodji fyller 30 år!
Detta ska vi fira hela året! Vi inleder firandet under Jåhkåmåhke márnánan med lite extra event hos oss på Sámi Duodji. Se programmet här nedan.

Butiken & Galleri

I vår butik hittar du samtida samisk slöjd och samiskt hantverk.

Marknadsöppettider

Mån-Lör 10-18
Sön 10-14
 

Tisdag

18:00 Vernissage Ođđa meastárat Ådå Mästtára Nya Mästare
Mästarna Katarina Spik Skum och Katharina Unga ställer ut i den gemensamma utställning Duodji/Duodje: Förr, nu och i framtiden.

Onsdag

12.00 Stipendieutdelning Asa Kitok
Sámi Duodijs ordförande Linda Wågström Sevä delar ut Asa Kitok-stipendiet.

15.00 Šiella Lise Tapio Pittja
2022 års Asa Kitok-Stipendiat öppnar sin utställning.

 

Torsdag

10.00 Filmvisning: Garva Skinn
I filmen Garva Skinn har vi dokumenterat ett samtal mellan skinnexperterna Katarina Spik Skum och Irene Nutti. Vilka likheter har de i sin process? Vilka skillnader? Hör de berätta och dela med sig av sina erfarenheter.

11.00 Premiär: Duodjemuitalusat-filmer
Bakom varje duodjiföremål finns en fin unik historia, ett kulturarv och traditioner. Detta är berättelser som inte många vet av och som få får höra. Att bygga värde kring duodji är viktigt. Duodjemuitalusat är ett Storytelling-projekt finaniserat av Sametingets återstartsstöd där stiftelsen har skapat ett antal kortfilmer i syfte att skapa mervärde för duodji.

12.00 ”Samiska slöjden och maten” med Kristoffer Åström
Kristoffer Åström var en av de som mottog Asa Kitok-stipendiet 2021. Nu håller han utställning på Sámi Duodji.

13.15 Glaskonsthantverkaren Lena Sandberg Johansson berättar om sitt arbete och sina verk
Lena Sandberg Johansson driver sitt företag på heltid sedan 2004 och har en butik /ateljé hemma på gården i Jåhkåmåhkke. Hon skapar i glas både för privatbruk, offentliga miljöer och utställningar. I sitt arbete förmedlar hon delar av sitt samiska kultur i glaset och kombinerar det traditionella materialen med glaset.

14.00-14.40 Hur skyddar vi samisk konst i det bristande västerländska systemet?
Rebecka Forsgren är jurist och har tidigare arbetat med urfolksrätt på FN-organet World Intellectual Property Organisation i Genève. Forsgren ger en grundläggande föreläsning om hur vi kan skydda samisk konst, uppfinningar och kulturella uttryck i det bristande västerländska systemet. Samt hur urfolk ändå lärt sig att nyttja systemet.

15.00-15.30 Gáfeságastallan – Gesällbrev och Mästarbrev
Samtalet inleds med information om Gesäll- och Mästarbrev från Sámi Duodji. Efter informationen får ni höra på ett samtal mellan Kajsa Tuolja, som är hantverkslärling inom duodje, Anders Svonni, som är den enda som har Gesällbrev inom duodji trä/horn samt Lise Tapio Pittja som är en av få som har Mästarbrev inom duodji skinn/textil.

16:00 Filmvisning: Sámi Duodjis samlingar
6 korta filmer om hur Sámi Duodjis samlingar blev en del av AIDA (Arctic Indigenous Design Archives).

17.00 Filmvisning: Globalt konstnärskap med utgångspunkt Sábme
Monica L Edmondson är glaskonstnären med bas i Tärnaby. Häng med på ett besök i hennes ateljé och hör henne berätta om sitt arbete.

Fredag

10.30-11.15 Vad är duodji utifrån ett hållbarhetsperspektiv? Mii lea duodji bistevašvuođa geahčastagas?
Gunvor Guttorm är professor inom duodji vid Sámi Allaskuvla/ Samisk högskola i Guovdageaidnu. 2003 disputerade hon i duodji vid universitetet i Troms, Norge. Hon har skrivit flera artiklar om hur den traditionella kunskapen om samisk konst och hantverk förvandlas till den moderna livsstilen. Hon har skrivit artiklar om samtida samiskt hantverk. Hon har även deltagit i utställningar i Sápmi och utomlands. 

11.30-12.15 Inspiration kontra kopiering Anna-Stina Svakko
Anna-Stina Svakko är samisk formgivare, konsthantverkare och slöjdare. Svakko är specialiserad inom samisk dräktsömnad och har en ateljé i Bårjås. Hon arbetar både med traditionell sömnad och moderna plagg. Hör Svakko berätta om hur hon i ord och bild förhåller sig till att inspireras av gamla duodjiföremål istället för kopiera duodji. Föreläsningen följs av ett samtal mellan Anna-Stina Svakko, Nils-Johan Labba och Anna Westman Kuhmunen.

12.15-13.00 Gáfeságastallan/panelsamtal Inspiration kontra kopiering
Anna-Stina Svakko, samisk formgivare, konsthantverkare och slöjdare, Nils-Johan Labba, duojár och företagare och Anna Westman Kuhmunen, projektsamordnare AIDA (Arctic Indigenous Design Archives) samtalar om temat kopiering kontra inspiration inom duodji.

15.00-16.00 Nylansering av Sámi Duodji-märket
Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen och Samerådet bjuder in duojárat/samiska slöjdare och andra intressenter för at höra om det nya Sámi Duodji-märket. Varför har märket förnyats, vad är märkets syfte och hur ansöker man. Det finns möjlighet at ställa frågor.

16.30 Filmvisning: Duoji Máttut Vætnoen maadtoe Duoje máddo
Följ med när de sydsamiska slöjdarna Tomas Magnusson och Julia Rensberg slöjdar varsin guksie. Från vril till gravyr får du följa med och se de forma sina alster.

Lördag

10.00 Filmvisning: Sásti Sisti – en samtalpanel om att garva skinn
Lyssna till Irene Nutti, Katarina Spik Skum, Solveig Labba och Laila Idivuoma prata om skinngarvning.

12.00 Duojárat berättar – hur är det att vara duojár idag?
Katharina (Katy) Unga och Katarina Spik Skum, Mästare i duodji skinn och textil, berättar hur det är att vara duojár och varför dom har valt att leva med duodjin

13.00 Föreläsning: Trummor och dekolonisering
Fredrik Prost är en samisk konsthantverkare från Viikusjärvi, en liten by vid vägens ände i nordligaste Sverige. Han lever och verkar i Kiruna. Fredrik Prost har dem senaste tjugo åren tillverkat samiska trummor och utforskat samisk traditionell samisk andlighet. Det går en röd tråd genom hantverket, andligheten och den koloniala historien.

14.30 Filmvisning: Leila Ruohttasat
Leila Nutti är slöjdaren, konstnären och hundentusiasten med basen i Jåhkåhmåhkke. Häng med på ett besök hemma hos Leila där hon berättar om sitt slöjdande och visar när hon binder rötter.

16.00-17.00 Boklansering: Leŋges hearggi, Sáhčal fatnasa!
Arrangeras av Tjallegoahte
Efter flera år av arkivbesök och insamlande av kunskap om trummor och samisk tro släpper nu Fredrik Prost boken som många har väntat på. ”Leŋges hearggi, Sáhčal fatnasa!” är en blanding mellan en faktabok och en dramatiserad berättelse om Prosts egna andliga resa.
Samtalet kommer att hållas på nordsamiska.