Vårda din Duodje

I projektet Vårda din Duodje besökte vi slöjdare som berättade om hur man ska ta hand om sin duodje för att den ska hålla i flera generationer. Syftet var att höja värdet på duodji genom att visa på hållbarheten i produkterna. Projeketet resulterade i 7 filmer tillsammans flera slöjdare och experter som pratar om olika material och hur man tar hand om dem. Filmerna har sedan publicerats på våra sociala medier och där igenom nått 100 000-tals människor som lärt sig mer om duodji. Projektet genomfördes med finansiering från Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

Vårda din Duodje – trä

Slöjdaren och Asa Kitok-stipendiaten Ingemar Israelsson berättar hur du tar hand om ditt föremål i trä för att det ska bli riktigt gammal

Skinn och textil

Eva Ahlström, har jobbat som konservator i kulturvård på bland annat Ájtte, berättar om hur du tar hand om din duodje föremål i framför allt skinn och textil för att det ska bli riktigt gamla

Horn

Jonas Sandström berättar om hur du ska ta hand om föremål i horn.

Garvat Renskinn

Mästare och Asa Kitok-stipendiaten, Katarina Spik Skum berättar om hur tar hand om duodjeföremål i garvat renskinn för att de ska i hålla i flera generationer.

Barmkläde

Mästare och Asa Kitok-stipendiaten, Katarina Spik Skum berättar om hur tar hand om barmkläden för att de ska bli riktigt gamla.

Päls

Asa Kitok-stipendiaten och slöjdaren Karin Vasara berättar om hur du tar hand om päls för att den ska klara sig riktigt länge.

Vävda band

Mästare och Asa Kitok-stipendiaten, Katarina Spik Skum berättar om hur tar hand om vävda band för att de ska hålla sig fina under lång tid.

Tack till Nämnden för Hemslöjdsfrågor som finansierade projektet!

Logga Nämden för Hemslöjdsfrågor