På den här sidan har vi samlat vanliga frågor vi får på Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen om duodji, samisk slöjd och vår verksamhet. Frågor om mönster, värdering av samiskt hantverk.
Vi får många frågor om vi värderar duodji, samisk slöjd och hantverk.
Vi göra inga värderingar av slöjd men kan tipsa om Norrlands Auktionsverk i Umeå. De har under de senaste åren aktivt jobbat med att mer duodji ska få plats i deras kanaler. Tillsammans med Auktionsverket har vi ett exklusivt samarbete där dem erbjuder kostnadsfria muntliga värderingar av samiskt hantverk.
Kontakta de för att värdera dina föremål (bifoga bilder):
info@norrlandsauktionsverk.se
Varumärket Sámi Duodji berättar för köparen att en produkt är äkta duodji tillverkad av en same. När du köper produkter med varumärket Sámi Duodji vet du att du stödjer Sámi duojárat (hantverkare) och det samiska samhället.
Läs mer om Sámi Duodji-märket här:
https://sameslojdstiftelsen.com/verksamhet/doudjimarket/
På sen här sidan kan du se våra aktuella öppettider:
https://sameslojdstiftelsen.com/butik/#%C3%B6ppettider
Vanligtvis har vi stängt alla röda dagar samt Trettondagsafton, Skärtorsdagen, Valborgsmässoafton, dagen före Kristi himmelsfärdsdag, dagen efter Kristihimmerlfärdsdag, midsommarafton, dagen före Alla Helgons dag, julafton, nyårsafton.
Är ni en större grupp som vill veta mer om Sámi Duodji eller vill besöka vår butik utanför våra ordinarie öppettider? Oftast hittar vi en lösning. Skicka ett mail med en förfrågan:
info@sameslojdstiftelsen.com
Vi får ofta frågor om vi erbjuder kurser i duodji och samiskt hantverk. Just nu ordnar vi kurser tillsammans med lokala aktörer i form av ett stöd riktat direkt till handledaren som ordnar kursen. Läs mer om satsningen här:
https://sameslojdstiftelsen.com/kursstod/
För att få reda på hur din gákti ska se ut krävs ibland efterforskning. Det är viktigt att veta precis hur din gákti ska se ut eftersom den berättar så mycket om dig och dina förfäder. Det är inte ett alternativ att gissa dig till vilken gákti som just du ska ha. Finns det inga bilder eller annat som ger vägledning så blir det svårt för dig att bruka gákti och detta är viktigt att respektera.
För att hjälpa dig har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig i dina efterforskningar:
https://sameslojdstiftelsen.com/guide-till-din-forsta-gakti/
Vill du som icke-same använda dig av samisk kultur? Här kan du läsa mer om kulturell appropriering:
https://sameslojdstiftelsen.com/kulturell-appropiering/
Vi får ofta frågor om hur man tar hand om duodjiföremål för att de ska hålla i flera generationer. Ska jag smörja skinnen eller inte? Vad ska jag använda när jag smörjer garvade renskinn? Hur tar jag hand om mina kaffepåse?
Där för har vi gjort en video-serie som heter Vårda din Duodje där vi intervjuar experter om hur man tar hand om sina föremål för att de ska bli riktigt gamla.
Ibland får vi frågor från folk om hur vad man kan läsa för böcker om man vill fördjupa sin kunskap om duodji. Därför har vi tagit fram en lista på litteratur:
https://sameslojdstiftelsen.com/elementor-4812/