Digital Jåhkåmåhke márnána 2022

Digital Jåhkåmåhke márnána 2022

Foto / Govva: CJ UTSI

Efter besked från kommunstyrelsen ställer Sámi Duodji om fokuset från en fysisk vintermarknad till en digital. Stiftelsen följer folkhälsomyndighetens restriktioner och kommer genomföra de planerade arrangemangen digitalt istället för fysiskt.

“Efter rådande omständigheter så anpassar vi verksamheten och vi ser stora möjligheter i att marknaden blir digital i stället för fysisk. På nätet har vi möjlighet att nå människor som inte kan ta sig till Jåhkåmåhkke. Vi har hela tiden haft en plan om att delvis visa utställningen digitalt, men i och med detta kan vi omfördela en del resurser och lägga större tyngd vid det digitala.” – Johanna Njaita, verksamhetsledare.

På förmiddagen den 14 januari höll kommunstyrelsen i Jokkmokk sammanträde där de beslutade att ställa in den fysiska marknaden och istället genomföra Jåhkåmåhke márnána 2022 digitalt. Beslutet har lett till att Sámi Duodji valt att revidera sin plan för Jåhkmåhke márnána 2022.

Butiken är öppen

Butiken kommer att vara öppen under marknadsveckan. Vi kommer ha mer öppet än vanligt och kommer kunna erbjuda både drop in-tider och bokningsbara tider. 

Drop in

Mån – Lör mellan 12-16 

Bokningsbara tider

Mån – lör mellan 10-12, samt

Sön 10 – 14 

På Sámi Duodjis hemsida under fliken Jokkmokks Marknad 2022 hittar du mer information om hur du bokar tider. 

Sámi duodji följer noga folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer för att erbjuda sina gäster säkrare besök. Personalen på Sámi Duodji kommer under marknaden bära munskydd och uppmuntrar sina besökare att göra likadant. För mer information om vad Sámi Duodji gör för anpassningar pga covid-19 kan du läs mer här. 

“Vi har ökat vår närvaro på sociala medier och tror att vi kommer kunna hämta hem mycket av den vanliga marknadsförsäljningen via försäljning på nätet. Vi uppmanar därför våra slöjdare att lämna in slöjd.” – Juhán Niila Stålka, Marknadskoordinator

Tillkännagivandet av Asa Kitok-stipendiet 2022 Tisdag 14:00 

Årets Asa Kitok-stipendiat kommer tillkännages på tisdagen klockan 14:00. Tillkännagivandet kommer publiceras digitalt på våra sociala medier.

Utställning Inga Wiktoria Påve Tisdag 16:00 

Inga Wiktoria har meddelat att hon inte kommer ställa ut hos Sámi Duodji på Jåhkåmåhke márnána. Hennes vernissage och utställning är därmed inställd. 

Utdelning av mästarbrev Onsdag 14:00 

Vi kommer uppmärksamma mästaren i samiskt silver Randi Marainen under den digitala marknaden. Den högtidliga ceremonin kommer publiceras på sociala medier på torsdagen klockan 14:00. Vill du läsa mer om Randi Marainens mästarbrev kan du läsa vårt tidigare pressmeddelande här.

Asa Kitok-utställning Onsdag 16:00 

Katarina Spik Skum kommer ställa ut på Sámi Duodji under februari månad. Utställning kommer gå att del av digitalt från och med onsdagen klocka 16:00. Utställning öppnar sedan fysiskt för allmänheten på torsdag klockan 10:00.

Kristoffer Åström kommer inte ställa ut fysiskt på Sámi Duodji under februari. Åströms utställning kommer att vara tillgänglig digitalt från och med onsdag klockan 16.00. 

Kontaktuppgifter

Johanna Njaita
Verksamhetsledare
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com

Om Sámi Duodji

Sámi Duodji är en stiftelsen som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med kapacitetsstärkning, marknadsföring och metodutveckling av duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag 2 anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor.