Randi Marainen – Svenska Sápmis första mästare i samiskt silver

Govva/ foto: Beatrice Iren Fløystad. Randi Marainen ny mästare i samiskt silver.

Randi Marainen blir den första att tilldelas mästarbrev i samiskt silver. Mästarbrevet delas ut av Sveriges Hantverksråd och det är Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji som är branschorganisation. Randi är en av de samiska silversmederna i Sápmi som har längst erfarenhet av yrket och hon har genom åren fått flera utmärkelser för sitt arbete, inte minst Asa Kitok-Stipendiet som delades ut av Sámi Duodji 2010.

“Vi är mycket glada över att Randi blir den första att tilldelas mästarbrev i samiskt silver och vi har lämnat våra varmaste rekommendationer till Sveriges Hantverksråd. Randi har en lång och gedigen erfarenhet inom silversmide och ett mycket vackert formspråk och uttryck. Vi gratulerar Randi och ser fram emot att få fira henne lite extra under Jokkmokks marknad. 

Att anta riktlinjer för mästarbrev i samiskt silversmide var en del av vår verksamhetsplan och strategi Giehtalaga. Så är även en kommande revidering av gesällprovsbestämmelser inom både duodji och samiskt silver. Tillsammans med mästare och yrkeskunniga vill vi skapa bättre förutsättningar för våra samiska slöjdare. Vi vet att många har väntat länge på detta och vi är övertygade att det här är en bra riktning för den samiska slöjden! “
-Linda Wågström Sevä, Sámi Duodji

Randi Marainen är en av de som har längst erfarenhet av samiskt silversmide. Hon inledde sin karriär i början av 70-talet då hon började utbilda sig till silversmed i Kárášjohka. Nyfikenhet och kärleken till duodji fick henne att flytta från Norge till Sverige för att fortsätta sina studier på Samernas i Jåhkåmåhkke där hon studerade trä och horn utbildning. Efter utbildningen bosatte sig Randi i Vuolle Sohppar där hon valde ett liv som egen företagare. Från 1980 har Randi varit verksam duojár. Randi har under lång tid byggt upp en livskraftig verksamhet och ett starkt varumärke. Hon är en multikonstnär och hennes duodji har en egen särprägel. Hennes kunnande och uttryck har gjort att Randi idag är en av de största silversmederna i Sápmi och dessutom Kunglig Hovleverantör. 


“Jag har mottagit mästarbrev i samisk silver och blev glad, stolt och rörd av att vara den första som får det i denna kategori.”
-Randi Marainen, mästare i samiskt silver

Randi har även under sin karriär hunnit med att vara pedagogisk förebild och lärare i samiskt silversmide på Sámij åhpadusguovdásj i Jåhkåmåhkke samt gästlärare på Sámi Allaskuvla i Guovdageaidnu. Randi har under åren mottagit en rad priser och utmärkelser, bland annat Region Norrbottens Rubus Arcticus stipendium och Svenska Kyrkans kulturpris 2019. 2010 mottog hon även Asa Kitok-stipendiet som delas ut av Sámi Duodji i samband med Jokkmokks Vintermarknad.

Sámi Duodji kommer att uppmärksamma Randi Marainen i samband med Jokkmokks Vintermarknad 2022 och bjuder in till en högtidlig utdelningsceremoni onsdagen den 2 februari 2022 klockan 14:00 på Sámi Duodji i Jåhkåmåhkke.   

Govva/ foto: Beatrice Iren Fløystad

Kontaktuppgifter

Linda Wågström Sevä, ordförande
+46 (0) 70-648 77 49
linda.w.seva@sameslojdstiftelsen.com

Randi Marainen
randi.marainen@hotmail.com

Om Sámi Duodji

Sámi Duodji är en stiftelsen som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med kapacitetsstärkning, marknadsföring och metodutveckling av duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag 2 anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Andra nyheter…

 

Skansen söker duojárat under september!

Skansen söker duojárat under september!

Skansens vision är att vara ledstjärna för lärande och inspirerande upplevelser av natur och kultur i Sverige. För historien, samtiden och framtiden. Mål Att erbjuda ett utbud som går i linje med Skansens uppdrag att förmedla traditionsburen kunskap. Synliggöra de...

Save The Date – Stor duodjikonferens 20-22 oktober

Save The Date – Stor duodjikonferens 20-22 oktober

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen och Samerådet bjuder in duojárat, samiska företag och andra intresserade till Duodjebeivvit 20-22 oktober. Under dagarna kommer vi att fira Sámi Duodji 30 år, diskutera samiska varumärken och företagsutveckling, lyssna på intressanta...

Magnus Antaris Tuolja ny styrelseledamot för Sámi Duodji

Magnus Antaris Tuolja ny styrelseledamot för Sámi Duodji

Foto: Robyn Adams Magnus Antaris Tuolja har blivit vald som styrelseledamot för Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen. Magnus har specialiserat sig på kulturvård av traditionella samiska byggnader. Magnus är hemmahörande i Sirges sameby. Han är uppvuxen i Borås, med släkt i...