Stor efterfrågan på kursstöd inom duodji/vätnoe!

Stor efterfrågan på kursstöd inom duodji/vätnoe!

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen meddelar idag att de tilldelat stöd till 16 kurser inom duodji under år 2023. Totalt har det inkommit 36 ansökningar. Stödet heter ”Från slöjdare till slöjdare” och delas ut i form av ett direktstöd till slöjdaren som leder kursen. Detta görs i samarbete med slöjdare, sameföreningar och samebyar. 

Sámi Duodji kan idag meddela att det inkommit 36 ansökningar från både syd-, ume-, lule- och nordsamiskt område, samt att Stiftelsen delat ut stöd till 16 kurser. 2022 fick stiftelsen totalt 16 ansökningar och beviljade stöd till 11 kurser. Av de 36 sökta kurserna riktar sig två av kurserna till barn och ungdomar och en inom trä och horn.

“Vi är glada att vi har fått in många ansökningar och det visar på att det finns ett stort behov av kursverksamhet inom duodji/vätnoe. Det är inte lika många idag som får lära sig duodji i hemmet och då är kurserna viktiga för att bevara kunskapen. ”
– Johanna Njaita, Verksamhetsledare Sámi Duodji

Mer information om respektive kurs kommer att publiceras allt eftersom på Sámi Duodjis hemsida och i Stiftelsens sociala kanaler. 

Kontaktuppgifter

Johanna Njaita
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com

Om Sámi Duodji
Sámi Duodji är en stiftelsen som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med kapacitetsstärkning, marknadsföring och metodutveckling av duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag 2 anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor.