Katarina Spik Skum och Katharina Unga nya Duodjimästare!

Katarina Spik Skum och Katharina Unga nya Duodjimästare!

Från vänster: Katharina ’Katy’ Unga, Katarina Spik Skum. Foto: Emma Nilsson.

Katarina Spik Skum och Katharina Unga tilldelas Mästarbrev i duodji – skinn och textil. Mästarbrevet delas ut av Sveriges Hantverksråd och det är Sámi Duodji som är branschorganisation. “Katarina och Katharina har genomfört mästarprovet och har verkligen visat på just mästerlig kvalitét och kunskap.” säger Sámi Duodjis verksamhetsledare Johanna Njaita.

Idag kan Sámi Duodji meddela att Sveriges Hantverksråd tilldelar mästarbrev till Katarina Spik Skum och Katharina Unga. De har blivit inbjudna att under högtidlig ceremoni ta emot sina mästarbrev i den Blå Hallen på Stockholms Stadshus den 2:a november.

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet för hantverkare och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverkare. Genom sin kombination av kompetens och pålitlighet ger Mästarbrevet mycket stor kundtrygghet. Mästarbrevet delas ut av Sveriges Hantverksråd och Sámi Duodji är branschorganisation. Som branschorganisation är stiftelsen ansvarig för att ta fram mästarbrevsbestämmelser.

“Katarina och Katharina har genomfört Mästarprovet och har verkligen visat på just mästerlig kvalitét och kunnighet. Dessa två besitter lång erfarenhet som yrkeskunniga duojárat och det känns fantastiskt roligt att Hantverksrådet nu tilldelar dessa två ett fysiskt bevis på just den skicklighet dem besitter -Johanna Njaita, Sámi Duodji

Katarina Spik Skum, Jokkmokk, började sin karriär med studier på Samernas Folkhögskola (Idag Sámij Åhpadusgouvdas). Hon har drivit sitt duodjiföretag i många år och tog 2011 en kandidat vid Sámi Allaskuvla. 2015 gjorde hon en master och har sedan dess tilldelats flera stipendier såsom Samiska minnefondens stipendium, Sámi Art-stipendiet och Asa Kitok – stipendiet. 

“Att tilldelas Mästarbrev i duodje känns fint och fantastiskt. Det visar att alla år av arbete med beredning av material, designprocesser och skapande av olika föremål värdesätts av inte bara mig utan andra.” -Katarina Spik Skum

Katharina Katy Unga, Jokkmokk, gick Samij Åhpadusgouvdas för snart 30 år sedan och där föddes hennes kärlek för duodji. Idag beskriver hon det som en livsstil. Katharina jobbar i sin átelje i Jokkmokk där hon framförallt syr på beställning. 

“Jag är otroligt glad att jag fått den möjligheten att genomföra Mästarprovet. Mästarbrevet är viktigt för duodjin det behövs för att öka statusen i alla sammanhang i samhället.” -Katharina Unga

“Det är viktigt att Mästarbrev i duodje finns, det likställer duodje och yrket duodjár med andra hantverksyrken i Sverige” – Katarina Spik Skum

Katarina och Katharina kommer ställa ut i en gemensam utställning under Jokkmokks Vintermarknad på Sámi Duodji. Utställningen heter Ådå mässtára Ođđa meastárat och invigs med vernissage den 31:a januari klockan 18:00.

Lista på andra som har mästarbrev:

  • Fredrik Prost, Mästare duodji – trä och horn
  • Lena Viltok, Mästare duodji – skinn och textil
  • Lise Tapio Pittja, Mästare duodji – skinn och textil
  • Nils Johan Labba, Mästare duodji – trä och horn
  • Randi Marainen, Mästare samiskt silver

Kontaktuppgifter

Johanna Njaita, verksamhetsledare Sámi Duodji
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com

Katarina Spik Skum
+46 (0) 73 531 05 38
duodjebykss@gmail.com

Katharina “Katy” Unga
+46 (0) 73 648 06 88
katyunga@gmail.com

Om Sámi Duodji

Sámi Duodji är en stiftelsen som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med kapacitetsstärkning, marknadsföring och metodutveckling av duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag 2 anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor.