Duv gábdde Du gákti Din kolt

Anna-Kajsa Aira och Laila Susanna Kuhmunen ställer ut på Sámi Duodji. Vernissage den 26:e augusti 18:00. Utställningen är uppställd mellan 26:e augusti och 9:e september.

Duv gábdde Du gákti Din kolt

Det ligger generationer av kunskap i varje kolt.

Kolten är en viktig del av kulturen och för självkänslan samt att känna en samhörighet. Barn som inte har möjlighet att bära en kolt under samiska sociala sammanhang kan sakna känslan av tillhörighet och gemenskap till sitt folk. 

Genom att det finns en stor efterfrågan av koltar i ung ålder vill vi genom detta projekt tillgängliggöra kolten för samiska barn och ungdomar och att kolttraditionen förs vidare ur ett hållbarhetsperspektiv.

Så som vi bär kolten bär naturen oss. 

Ett hållbart bärande av tradition genom tiderna och till kommande generationer men vilken generation har vi att ge vidare till, om vårt kulturarv är hotat?

Utställningen Duv gábdde Du gákti Din kolt har ett budskap som Laila Susanna Kuhmunen och Anna Kajsa Aira  vill förmedla genom att lyfta upp problematiken.

Projektet har ett hållbarhetsperspektiv med en djupare innebörd och mening, ett bakomliggande problematik som påverkar oss alla genom markintrång som vill åt naturresurserna. En utställning som visar det vackra vi värnar om men även det som går förlorat och vem är vi utan våra marker och kulturarv.

Kontaktuppgifter

Laila Susanna Kuhmunen
+46 73-088 75 61
laila.s.kuhmunen@gmail.com

Anna Kajsa Aira
+4670-289 71 22
airaannakajsa@gmail.com

Johanna Njaita
Verksamhetsledare Sámi Duodji
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com

Andra nyheter…

 

Kurs i traditionell knivbältestillverkning

Den modell som avses är det manliga koltbältet för Jukkasjärvikolten, men man kan givetvis göra annan modell, exempelvis till Karesuandokolten, eller till fritidsbruk. Kursen ges under två helger. 29-30 oktober kl 10-17: teori, egen design av sitt bälte, tillverkning...

Kurs Varumärke & digitala hjälpmedel

Kurs Varumärke & digitala hjälpmedel

Under hösten erbjuder projektet Formstark Norrbotten yrkesverksamma konsthantverkare, slöjdare och formgivare att delta i den digitala kursen 'Varumärke & digitala hjälpmedel'. Kursen är till viss del uppbyggd efter vårens fysiska kurs där 6 utövare hade möjlighet...