Duv gábdde Du gákti Din kolt

Anna-Kajsa Aira och Laila Susanna Kuhmunen ställer ut på Sámi Duodji. Vernissage den 26:e augusti 18:00. Utställningen är uppställd mellan 26:e augusti och 9:e september.

Duv gábdde Du gákti Din kolt

Det ligger generationer av kunskap i varje kolt.

Kolten är en viktig del av kulturen och för självkänslan samt att känna en samhörighet. Barn som inte har möjlighet att bära en kolt under samiska sociala sammanhang kan sakna känslan av tillhörighet och gemenskap till sitt folk. 

Genom att det finns en stor efterfrågan av koltar i ung ålder vill vi genom detta projekt tillgängliggöra kolten för samiska barn och ungdomar och att kolttraditionen förs vidare ur ett hållbarhetsperspektiv.

Så som vi bär kolten bär naturen oss. 

Ett hållbart bärande av tradition genom tiderna och till kommande generationer men vilken generation har vi att ge vidare till, om vårt kulturarv är hotat?

Utställningen Duv gábdde Du gákti Din kolt har ett budskap som Laila Susanna Kuhmunen och Anna Kajsa Aira  vill förmedla genom att lyfta upp problematiken.

Projektet har ett hållbarhetsperspektiv med en djupare innebörd och mening, ett bakomliggande problematik som påverkar oss alla genom markintrång som vill åt naturresurserna. En utställning som visar det vackra vi värnar om men även det som går förlorat och vem är vi utan våra marker och kulturarv.

Kontaktuppgifter

Laila Susanna Kuhmunen
+46 73-088 75 61
laila.s.kuhmunen@gmail.com

Anna Kajsa Aira
+4670-289 71 22
airaannakajsa@gmail.com

Johanna Njaita
Verksamhetsledare Sámi Duodji
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com

Andra nyheter…

 

Utställning ”Ett Formstark Norrbotten”

Utställning ”Ett Formstark Norrbotten”

Vernissage på Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen, måndag 5 december, kl 18.00 Hur kan norrbottniskt konsthantverk, design och slöjd lyfta Norrbottens besöksnäring?  I utställningen 'Ett formstarkt Norrbotten' visas ett urval av de processer och prototyper som tio...

Nyhetsbrev Sámi Duodji

Nyhetsbrev Sámi Duodji

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Vi skickar ut det några gånger per år när vi har något viktigt att berätta. Skicka ett mail till info@sameslojdstiftelsen.com märkt med nyhetsbrev så skriver vi upp dig. Sök Asa Kitok-Stipendiet!  Asa Kitok-stipendiet delas ut av Sámi...

Sykvällar Goarromiehkedá

Sykvällar Goarromiehkedá

Sámij åhpadusguovdásj och Sámi Duodji bjuder in till kvällar för eget slöjdande.  Varje träff kommer att ha en duodjár på plats som finns tillhands för att kunna vägleda slöjdtekniskt. Kvällarna har inga satta teman, du är välkommen med ditt egna projekt. Tänk på...