Dessa får Vägvisarstipendiet 2023

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen kan idag med glädje tillkännage mottagarna av Vägvisarstipendiet 2023. Stipendiet tilldelas erfarna och mycket kunniga duojárat/vytnesjäjjah/slöjdare som vill vara handledare åt en adept/lärling under en längre tid. Syftet är att bidra till att bevara, fördjupa och utveckla kunskapen i praktiskt slöjdande. Stipendiet uppgår till 10 000 kr och tilldelas handledaren.

Årets mottagare är:

HandledareAdepter
Svea Länta Carola Grahn 
Monica Blind PåveNikita Vasara-Hammare
Mariann EnokssonEvelina Pingi
Anna-Stina SvakkoKatarina Pirak Sikku
Lisbeth KielatisAnna Kajsa Aira
Anna Kajsa Aira Siri Länta

Vägvisaren fungerar som mentor och handledare under en längre tid. Stipendiet är inte ett kursarvode. Det finns inget givet timantal, men den som erhåller stipendiet ombeds dokumentera processen. Kriterier är att Vägvisaren ska vara erfaren och mycket kunnig inom traditionellt samiskt slöjdande och hantverk och själv ingå i en kedja av traditionsförmedlare.

Kontaktuppgifter

Johanna Njaita
Verksamhetsledare Sámi Duodji
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com

Om Sámi Duodji

Sámi Duodji är en stiftelsen som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med kapacitetsstärkning, marknadsföring och metodutveckling av duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag 2 anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Andra nyheter…

 

Helge Sunna Sámi Duodjis första ordförande

Helge Sunna Sámi Duodjis första ordförande

I år firar vi 30 år och det uppmärksammar vi genom att lyfta personer som jobbat för stiftelsen genom åren. Vi bad Helge Sunna, stiftelsens första ordförande, skriva några rader om sin tid i Sámi Duodji. Verksamheten, innan stiftelsens bildande, bedrevs som ett...

Inga-Wiktoria Påve tilldelas Guoradallam-Stipendiet 2023

Inga-Wiktoria Påve tilldelas Guoradallam-Stipendiet 2023

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen kan idag med glädje meddela att Inga-Wiktoria Påve är 2023 års Guoradallam-stipendiat.“Det är med glädje och tacksamhet jag tar emot detta stipendium från Sámi duodji. Detta är en  fantastisk möjlighet och språngbräda att få stöd till...