Sámi Duodji-märket

 

Varumärket Sámi Duodji berättar för köparen att en produkt är äkta duodji tillverkad av en same. När du köper produkter med varumärket Sámi Duodji vet du att du stödjer Sámi duojárat (hantverkare) och det samiska samhället.

Sök Sámi Duodji märket

Nästa granskningstillfälle för Sámi Duodji-märket är fastställt. Skicka in din digitala ansökan redan idag och lämna in dina föremål för granskning senast 24:e maj.

Ansökan sker via hemsidan: https://samitrademarks.com/

Ansök senast fredagen den 24:e maj. Ansökan behandlas 1-2 Juni

Du som söker kommer behöva skicka in tre olika föremål för granskning. Du får inte skicka fler än tre föremål. Föremålen skall vara tillverkade inom de tre senaste åren.

Du är välkommen att lämna in föremål för granskning personligen, via ombud eller via post. Föremålen skall vara förpackade så att de går att skicka tillbaka i samma förpackning. Föremålen måste finnas på Sámi Duodji i Jokkmokk senast den 24:e maj för att hinna behandlas. Ansökan behandlas 1-2 Juni.

Adress:
Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen
Porjusvägen 4
962 32 JokkmokkSámi Duodji-märket kan användas på duodji som är gjord av traditionella material, följer traditionell form och teknik eller har traditionell användning som grund. Genom att klicka på denna länk kommer du till Exempellistan. Exempellistan uppger exempel på alster, teknik och material som slöjdare med Sámi Duodji-märket kan märka sina produkter med. Listan är sorterad efter alstrets huvudmaterial. Exempellistan använder Sámi Duodjis styrelse som verktyg vid granskningstillfället.

Länk: https://samitrademarks.com/wp-content/uploads/2023/11/Ovdamearkalistu-SA-cakcamannu-2023.pdf

Om ansökan godkänns kommer licenskontoren att tilldela tillverkaren ett licensnummer via samitrademarks.com och skicka 150 märken till angiven adress mot betald faktura från Samerådet. Märkena kostar 250 NOK.

Duojárat som har Sámi Duodji-märket sedan tidigare måste skicka in en ny ansökan för att få använda det förnyade varumärket. De gamla märkena kan inte användas efter den 31 december 2023.

Ansökningskriterier finns på: https://samitrademarks.com/

Skillnaden på
Sámi Duodji &
Sámi Made

De två samiska varumärken Sámi Duodji och Sámi Made är en certifiering som garanterar att en produkten är tillverkad av en same.

Varumärket Sámi Duodji kan användas på duodji (hantverksprodukter)
tillverkade av en same eller same och som följer traditionell
materialanvändning, form, teknik och användning. En exempellista har
tagits fram som förklarar vilka produkter varumärket Sámi Duodji kan
användas på och vilka krav som finns på produkterna. Det är tillåtet att
använda maskiner för att hjälpa till i arbetet, men produkter som är
helt maskintillverkade/fabrikstillverkade är inte godkända.

Varumärket Sámi Made kan användas på alla typer av produkter, – både fysiska och digitala produkter. Varumärket kan användas på kläder, smycken, lávvus, böcker, livsmedel, kosmetika, souvenirer etc. Det finns inga krav på produkten annat än att en same eller ett samiskt företag har tillverkat dem eller låtit tillverka dem (designen ägs av en same).

Samerådet äger varumärkena på det samiska folkets räkning. Sámi Duodji-märket förvaltas genom ett samarbete mellan Samerådet och samiska duodjeorganisationer. Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen är licenskontor på den svenska sidan av gränsen. Det är samerådet själva som administrerar och distribuerar varumärket Sámi Made.