Nyhetsbrev Sámi Duodji

Nyhetsbrev Sámi Duodji

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Vi skickar ut det några gånger per år när vi har något viktigt att berätta. Skicka ett mail till info@sameslojdstiftelsen.com märkt med nyhetsbrev så skriver vi upp dig.

Sök Asa Kitok-Stipendiet! 

Asa Kitok-stipendiet delas ut av Sámi Duodji till slöjdare som uppvisar en mycket god och hantverksmässig kvalité. Ansökningsperioden är öppen 1 november till 30 november. Läs mer och sök stipendiet genom att klicka på länken.
https://sameslojdstiftelsen.com/asakitok/

Julhandeln är här! 

Försäljningen i butiken har under året gått bra och redan i augusti slogs det tidigare försäljningsrekordet. Den ökade försäljning har dels med den nystartade webbshoppen att göra samt ökad försäljning i butiken under sommaren. Nu när vi är på god väg in i november har julhandeln redan startat och förutsättningarna för försäljning är goda. Vi tar gärna emot mer duodji nu inför jul. 

Bild: Emma Nilsson

Katarina Spik Skum och Katharina Unga nya Duodjimästare!

Katarina Spik Skum och Katharina Unga tilldelas Mästarbrev i duodji – skinn och textil. Mästarbrevet delas ut av Sveriges Hantverksråd och det är Sámi Duodji som är branschorganisation. “Katarina och Katharina har genomfört mästarprovet och har verkligen visat på just mästerlig kvalitét och kunskap.” säger Sámi Duodjis verksamhetsledare Johanna Njaita.

Sámi Duodji söker extrapersonal till Jokkmokks Marknad
Nu söker vi extrapersonal till Sámi Duodjis butik och galleri i Jåhkåmåhkke under Jokkmokks Marknad 2023. Vi letar efter dig som är en social och kontaktsökande person som är mån om att ge våra kunder och besökare den bästa servicen. Vi söker dig som tycker det är roligt att vara en informatör om duodji/vätnoe.

Läs mer och sök tjänsten:
https://sameslojdstiftelsen.com/extrapersonal-till-jahkamahkke-marnana/

Utställning Duoji máttut – Vætnoen maadtoe – Duoje máddo

Just nu kan du komma förbi Sámi Duodji och titta på utställning “Duoji máttut – Vætnoen maadtoe – Duoje máddo” av och med Tomas Magnusson och Julia Rensberg. I utställningen visas både objekt och skapandeprocessen, som till stor del handlar om att ta tillvara på naturens material och veta hur de ska formas. 

Utställningen gör som en del av Luleåbiennalen 2022 och med stöd från Sametinget.

Utställning Buoris Vaden Gerak! 

Just nu pågår utställningen “Buoris Vaden Gerak” där den lulesamiska dräktdetaljen Gerak eller Rabdda som den också kallas står i fokus. Det är Kajsa Tuolja, AnnMari Andersén, Katarina Pirak Sikku, Marja-Lena Pirak Falk, Liz Eriksson, Sanna-Marja Tuorda och Ann-Sofie Kallok som sytt varsin gerak i en kurs ledd av Katarina Spik Skum. 

Nytt Storytelling-projekt! 

Vi har beviljats medel från Sametinget för att genomföra ett Storytelling-projekt. Bakom varje duodjiföremål finns en fin unik historia, ett kulturarv och traditioner. Detta är berättelser som inte många vet av och som få får höra. Att bygga värde kring duodji är viktigt. Genom storytelling kan vi sprida kunskapen om duodjiföremål, dess historia och traditioner men även om det immateriella kulturarvet. Genom kunskapsspridning om duodji kan vi även förebygga plagiering och kopiering samt öka värdet på duodjiföremålen.


Se filmer om Sámi Duodjis Samlingar
Vi har tillsammans med AIDA och Ájtte – Svenskt fjäll och samemuseum producerat sex filmer om Sámi duodjis samling. Se på filmerna här:

Film med Lena Lundin Skott 

Film med Monica L Edmondson 

Film med Lena Viltok 

Film med Tomas Magnusson 

Film med Per-Ola Utsi 

Film om samlingarna 

Vägvisarstipendiet

I år har Sámi Duodji tilldelat sju duojárat Vägvisarstipendiet. Vägvisarna/mentorerna har tilldelats ett bleopp på 10 000 kr för vidareförmedling av samisk slöjdartradition och bidra till att bevara, fördjupa och utveckla kunskapen i praktiskt slöjdande. Vägvisaren fungerar som mentor och handledare under en längre tid. Stipendiet är inte ett kursarvode. Det finns inget givet timantal, men den som erhåller stipendiet ombeds dokumentera processen. Kriterier är att Vägvisaren ska vara erfaren och mycket kunnig inom traditionellt samiskt slöjdande och hantverk och själv ingå i en kedja av traditionsförmedlare.

Nordisk slöjdkonferens om immateriellt kulturarv 

Den 24-25 november arrangeras konferensen “Vad händer när ingen längre kan?” i Stockholm och arrangeras av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund med stöd från Nordisk kulturfond och Estrid Ericsons stiftelse.

Torsdag den 24 november kl 15.20 deltar verksamhetsledare Johanna Njaita tillsammans med Nils-Johan Labba där de kommer att prata om ”Buolvvas bulvii – från generation till generation”.

Saepmie vuesehte Staaresne

Sametinget i Sverige arrangerar näringslivsevenemang i Östersund den 24-26 november. Sámi Duodji kommer att vara på plats. På lördag kl 14.00-14.30 kommer verksamhetsledare Johanna Njaita berätta om vad Sámi Duodji gör och några av de tankar och visioner som finns för framtiden. Kl 14.30-15.30 kommer Anja Labj hålla en föreläsning om processen bakom då hon forskade och återskapade Kärringsjöväskan men mest om historien som den fortsatt berättar. I sin forskning har Labj har utgått ifrån muntliga och skriftliga källor.