Lena Viltok tilldelas Asa Kitok-Stipendiet 2023

Govva: Juhán Niila Stålka, Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen kan idag med glädje meddela att Lena Viltok är 2023 års Asa Kitok-stipendiat. Lena är mästare i duodji och jobbar ifrån sin ateljé i Jokkmokk.

“Jag känner mig väldigt glad och tacksam över att tilldelas Asa Kitok-stipendiet! Att mitt livslånga intresse för och mina många års arbete med duodji blir extra värdesatt och synliggjort ger ny energi och inspiration. Det är också en fin ära att stipendiet delas ut av Sámi Duodji, en organisation som kan duodji och dess sammanhang.”- Lena Viltok

“Lena brinner för duodji och har gjort det till sitt levebröd, en önskan och vilja hon har haft sedan hon var ung . Detta gör henne till en fantastisk förebild och vi är glada över att få tilldela Asa Kitok-stipendiet till mästaren Lena Viltok.” -Linda Wågström Sevä, Ordförande Sámi Duodji


Motivering: 

“Duodjimästaren Lena Viltok uppvisar mycket god skicklighet och kvalitet i sitt utövande och har över 20 års erfarenhet av att driva eget duodjiföretag.  

Hennes inriktning är skinn och textil där bellingar, härnor och päls utgör hennes favoritmaterial. Att ta tillvara och bereda materialet är en viktig del av Lenas skapande. Hennes traditionella arbetssätt och materialval belyser vikten av att värna om renen, för rennäringens skull likväl som för möjligheten att kunna välja duodji som företagande och försörjning.  

Lena är en förebild som dagligen förvaltar och utvecklar duodjitradition och árbediehtu. Lena uppvisar en vilja om att fortsätta fördjupa sig i traditionell duodji med materialval från renen, men hon har också en önskan om att utveckla och sy nya föremål anpassad till den omvärld vi idag lever i. Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen ser denna mix av traditionsförvaltande och nyutveckling som ytterst viktig och väljer därför att tilldela 2023 års Asa Kitok stipendium till Lena Viltok. 

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen har sedan 2005 delat ut ett arbetsstipendium till minne av Asa Kitok och är Sámi Duodjis finaste utmärkelse. Stipendiet tilldelas slöjdare som uppvisar en mycket god konstnärlig och hantverksmässig kvalité och uppgår 2023 till 75 000 kr. Asa Kitok föddes 1894 i Sörkaitums sameby och arbetade aktivt med rotslöjd. Hon hjälpte också till att sprida kunskapen kring samisk rotslöjd – en kunskap som var nära på att försvinna i början av 1900-talet.

Kontaktuppgifter

Johanna Njaita, verksamhetsledare Sámi Duodji
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com

Lena Viltok, Asa Kitok-stipendiat och Mästare i duodji – skinn och textil
+46 (0) 73-040 70 47
lenaviltok@gmail.com

Om Sámi Duodji

Sámi Duodji är en stiftelsen som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med kapacitetsstärkning, marknadsföring och metodutveckling av duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag 2 anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Andra nyheter…

 

Helge Sunna Sámi Duodjis första ordförande

Helge Sunna Sámi Duodjis första ordförande

I år firar vi 30 år och det uppmärksammar vi genom att lyfta personer som jobbat för stiftelsen genom åren. Vi bad Helge Sunna, stiftelsens första ordförande, skriva några rader om sin tid i Sámi Duodji. Verksamheten, innan stiftelsens bildande, bedrevs som ett...

Dessa får Vägvisarstipendiet 2023

Dessa får Vägvisarstipendiet 2023

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen kan idag med glädje tillkännage mottagarna av Vägvisarstipendiet 2023. Stipendiet tilldelas erfarna och mycket kunniga duojárat/vytnesjäjjah/slöjdare som vill vara handledare åt en adept/lärling under en längre tid. Syftet är att bidra...