Sara Labba tilldelas nytt stipendium för unga lovande slöjdare! 

Sámi Duodji Sameslöjdstiftlesen kan idag tillkännage mottagaren av Orre Vytnesjäjja-stipendiet som tilldelas med anledning av Sámi Duodji 30-årsjubileum. Sara Labba tilldelas 10 000 kr.

Orre Vytnesjäjja-stipendiet tilldelas en ny och lovande duojár som har visat särskilt intresse och talang inom duodji. Med en prissumma på 10 000 kr ger detta stipendium en möjlighet för unga slöjdare att utvecklas och fortsätta att föra den samiska slöjdtraditionen vidare. Stipendiet tilldelas för första gången i samband med Sámi Duodjis 30-årsjubileum, vilket markerar en milstolpe i organisationens arbete med att främja, stödja och utveckla samisk slöjd. Stipendiet är ett nomineringsstipendium och stiftelsen har tagit emot nomineringar från allmänheten för att utse årets stipendiater. 

Årets stipendiat, Sara Labba, har visat särskilt intresse och talang för duodji. 

Sara Labba
Sara Labba bär en djup passion för de traditionella slöjdteknikerna. Hennes nyfikenhet och intresse för de äldre teknikerna har drivit henne till att göra noggranna studier, inklusive att fördjupa sig i gamla bilder och intervjua de äldre duojárat.

Sara är en dedikerad utforskare som inte bara värderar de praktiska färdigheterna utan också den historiska och kulturella kontexten bakom varje teknik. Genom att gräva i gamla fotografier och genom att lyssna till äldre generationers berättelser och visdom, har hon lyckats förstå och föra vidare en arvskatt av samisk slöjd.

Hennes arbete är ett inspirerande exempel på att koppla samman tradition med innovation, och hon är en viktig bro mellan generationerna som bevarar och främjar den rika kulturarvet inom samisk slöjd. Vi ser fram emot att se hennes fortsatta insatser och hennes bidrag till att säkra denna värdefulla del av vår kulturarv för framtida generationer.

”Vi är stolta över att tilldela Sara Labba det här stipendiet och vi hoppas att det ska visa att hårt arbete lönar sig, Sara har skapat goda förutsättningar för en framtida karriär inom duodji och vi hoppas att detta kan vara en hjälp på vägen.” – Linda Wågström Sevä, Ordförande Sámi Duodji 

Stipendiaten tillkännagavs under lördagen i samband med konferensen Duodje- ja eláhusbeaivvit som just nu pågår i Árviesjávrie. Där Sámi Duodji och Samerådet samarrangerar en konferens för slöjdare och personer aktiva inom samiska kulturella och kreativa näringar. 

Kontaktuppgifter

Linda Wågström Sevä
+46 (0) 70 648 77 49
linda.w.seva@sameslojdstiftelsen.com

Sara Labba
+46 (0) 73 062 32 37
Sara.labba.2000@gmail.com

Om Sámi Duodji
Sámi Duodji är en stiftelse som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med att bevara, utveckla och främja duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag två anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

Andra nyheter…

 

Duodjikonsulent

Duodjikonsulent

Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen söker Duodjikonsulent.Insamlings- och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji bildades 1993 av Svenska Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Verksamheten omfattar hela Sverige och tyngdpunkten ligger på att på bästa sätt förvalta samisk...

Doris och Sven-Åke Risfjell tilldelas Asa Kitok-Stipendiet 2024

Doris och Sven-Åke Risfjell tilldelas Asa Kitok-Stipendiet 2024

Foto: Juhán Niila Stålka, Sámi DuodjiSámi Duodji Sameslöjdstiftelsen kan idag med glädje meddela att Doris och Sven-Åke Risfjell tilldelas Asa Kitok-stipendiet 2024. Stipendiet uppgår till 75 000 kr. Doris och Sven-Åke har lång erfarenhet av att driva duodjiföretag...

Bellingar – Förr och nu

Bellingar – Förr och nu

Vernissage den 6:e november klockan 18:00! Mästarna Katharina Unga och Katarina Spik Skum ställer ut tillsammans med lärlingen Kajsa Tuolja på Sámi Duodji. Utställningen heter Bellingar - förr och nu! Vi ses där!