Lena Lundin Skott och Margot Blind tilldelas nytt duodjistipendium! 

Lena Lundin Skott och Margot Blind tilldelas nytt duodjistipendium! 

Sámi Duodji Sameslöjdstiftlesen kan idag tillkännage mottagarna av det första Duodjeofelaš-stipendiet. Lena Lundin Skott och Margot Blind tilldelas 10 000 kr vardera för deras insatser inom duodjin.

Duodjeofelaš-stipendiet är avsett för att ära och erkänna erfarna personer som varit vägledande inom duodji och vars arbete har haft en betydande inverkan på den samiska slöjdens utveckling. Stipendiet, med en prissumma på 10 000 kr, ger en möjlighet att hylla deras insatser. Stipendiet tilldelas för första gången i år i samband med Sámi Duodjis 30-årsjubileum, vilket markerar en milstolpe i organisationens arbete med att främja, stödja och utveckla samisk slöjd. Stipendiet är ett nomineringsstipendium och stiftelsen har tagit emot nomineringar från allmänheten för att utse årets stipendiater. 

Årets två stipendiater, Lena Lundin Skott och Margot Blind, har skapat ett betydande avtryck inom duodji och fört den samiska slöjden, språket och kulturen vidare.

“Sydsamiska slöjden har legat mig varmt om hjärtat och gör det fortfarande efter 40 år som verksam Duedtije (slöjdare). Det har varit viktigt för mig att föra det vidare till kommande generationer. För det är ett arv att bära förvalta och föra det vidare. Glädjer mig extra att jag blivit nominerad av de som jag ledsagat genom åren. Jijnjh Gäjhtoe Mov Vaajmoste” – Lena Lundin Skott

“Duodji har alltid legat nära mitt hjärta. Det är 49 år sedan slöjdlinjen startade, jag har varit en av dem som gått på slöjdlinjen och det blev starten för mig inom duodji. Har även gått andra utbildningar med inriktning hantverk. När jag var barn satt jag alltid vid mammas symaskin och sydde dockkläder, sen blev det kläder till mig själv och efter åren på slöjdlinjen blev det enbart duodji. Det har varit mycket givande att få dela mina kunskaper med de ungdomar som jag har undervisat genom året.” – Margot Blind


Lena Lundin Skott 

Lena Lundin är en strålande förebild för att visa att det är möjligt att följa sin egen väg och att ingenting är omöjligt. Hon är alltid villig att ställa upp, oavsett om det gäller att leda kurser, delta i privata samtal, arrangera evenemang eller öppna sitt hem för dem som vill lära sig. Lena brinner för att förmedla sin omfattande kunskap och passion för sydsamisk slöjd, språk och kultur till kommande generationer och har därmed blivit en inspiration på många sätt.

Med en lång och gedigen erfarenhet inom Duodji har Lena inte bara utvecklat en enastående hantverksskicklighet, hon har också gjort sig själv till en självlärd expert med en djup förståelse för slöjdtraditioner, särskilt inom det sydsamiska området. Genom hennes engagemang i mentorskap och undervisning har hon generöst delat med sig av sin kunskap till andra slöjdare, vilket har berikat slöjden i stort. 

Lena Lundins dedikation till att bevara och sprida den samiska kulturen genom sitt hantverk och kunskapsdelning är enastående och värdig att hyllas och uppmuntras. Hennes arbete har inte bara berikat slöjdkonsten utan har också visat att det är möjligt att leva på samiska näringar och därmed bevara det värdefulla samiska kulturarvet.

Margot Blind

Margot Blind har varit en strålande inspirationskälla för otaliga studenter på Samernas Utbildningscentrum som har kommit till henne för att lära sig konsten att slöjda. Genom många år har hon hängivet ägnat sig åt att utbilda och vägleda nya slöjdare, och med en otrolig tålamod har hon delat med sig av sina kunskaper om sömnad och hantverk.

Hennes öppenhet för att lära sig har berikat hennes personlighet och har gjort henne till en ännu mer kompetent handledare. För henne handlar det inte bara om själva slöjdandet, utan om att förstå själen i hantverket och dess betydelse för den samiska kulturen.

Den ovärderliga lärdom som Margot har gett sina studenter går utöver slöjdandets tekniska färdigheter, den har berikat deras liv och förståelse för den samiska kulturen, även för dem som inte valde att ägna sig åt slöjden på heltid. Margots hängivenhet och insatser för att bevara och föra den samiska kulturen framåt är en inspirerande bedrift som vi är stolta över att uppmärksamma och hedra.

”Vi är stolta över att få hedra Lena Lundin Skott och Margot Blind genom att tilldela dem Duodjeofelaš-stipendiet. Sameslöjdstiftelsen värdesätter deras mångåriga engagemang för bevarande och utvecklandet av duodji och vi hoppas att denna utnämning ger dem ytterligare energi att fortsätta vara de förebilder de idag är. Vi ser fram emot deras fortsatta insatser för duodjin och den samiska kulturen” – Linda Wågström Sevä, Ordförande Sámi Duodji 

Stipendiaterna tillkännagavs under lördagen i samband med konferensen Duodje- ja eláhusbeaivvit som just nu pågår i Arvidsjaur. Där Sámi Duodji och Samerådet samarrangerar en konferens för slöjdare och personer aktiva inom samiska kulturella och kreativa näringar. 

Kontaktuppgifter

Linda Wågström Sevä
+46 (0) 70 648 77 49
linda.w.seva@sameslojdstiftelsen.com

Lena Lundin Skott
+46 (0) 70 211 57 09
schamanenlena@hotmail.com

Margot Blind
+46 (0) 70 527 71 65
margot.blind@gmail.com

Om Sámi Duodji
Sámi Duodji är en stiftelse som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med att bevara, utveckla och främja duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag två anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor.