Johanna Njaita ny Verksamhetsledare för Sámi Duodji

Johanna Njaita tillträder som verksamhetsledare för Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji den 1 Januari 2022 och kommer ansvara för att leda stiftelsens verksamhet. Njaita har tidigare erfarenheter som ordförande för Sameskolstyrelsen, ordförande för Sametingets ungdomsråd och som organisationssekreterare för ungdomsförbundet Sáminuorra. 

“Vi är väldigt nöjd över rekryteringen av Johanna. Johanna har tidigare erfarenhet av att leda en organisation i behov av omstrukturering och förnyelse och styrelsen känner att Johannas syn på framtida behov för Sámi Duodji stämmer mycket väl överens med styrelsens önskan. Arbetet med genomförandet av verksamhetsplanen Giehtalaga kommer vara en av Johannas viktigaste uppgifter. Giehtalaga är det nordsamiska ordet för hand-i-hand vilket symboliserar vår vilja att bygga en verksamhet som utgår från slöjdarnas behov och önskemål. Hand i hand bygger vi upp ett nytt Sámi Duodji. Gänget som jobbar i Jåhkåmåhkke är ett riktigt kompetent team och från styrelsens sida känns nu framtiden för stiftelsen väldigt ljus.”
-Linda Wågström Sevä, ordförande Sámi Duodji

Giehtalaga är stiftelsens treåriga strategiska verksamhetsplan. Planen är framåtsyftande och vägledande för Sámi Duodjis verksamheten. En verksamhet som vi vill ska utvecklas hand i hand med slöjdarsamfundet och där árbediehtu (traditionell kunskap) ligger i fokus. I verksamhetsplanen finns bland annat stora satsningar på digitalisering, pedagogiskt material, stöd till slöjdare samt fokus på värdegrundande ord som öppenhet, transparens och kommunikation. 

“Johannas tidigare erfarenheter kommer var mycket värdefulla för arbetet med vår strategi Giehtalaga”

-Anders Svonni, Slöjdare och styrelseledamot

Johanna har tidigare arbetat som lärare på Sámij åhpadusguovdásj och haft uppdrag som ordförande i Sameskolstyrelsen, Sametingets ungdomsråd, ungdomstidningen Nuorat och Samernas Idrottsförbund. Hon har även jobbat i flera år som organisationssekreterare åt ungdomsförbundet Sáminuorra och är även folkvald och sitter som ledamot i Sametinget. Utöver detta har Njaita hunnit läsa skinn och textil linjen på Sámij åhpadusguovdásj, samiska, verksamhetsutveckling, kvalitetsteknik och ledarskap mot Umeå och Uppsala Universitet. Johanna har även drivit eget företag som jobbat med slöjd.


“Att vara verksamhetsledare på Sámi Duodji är mitt drömjobb. Jag brinner för duodji/vätnoe och det känns roligt att få vara med att utveckla Sámi Duodjis verksamhet och bidra till att slöjdarna ska få bättre förutsättningar. Arbetet med att främja kommunikationen med duojárat är redan påbörjad. Det är viktigt att vårda den relationen och att utveckla vår verksamhet för att säkerställa att Sámi Duodji blir bäst på det vi gör. Jag är mycket tacksam för förtroendet och ser fram emot att tillsammans med vår engagerade styrelse sätta igång arbetet för duodjins/vätnoens framtid.”

– Johanna Njaita, tillträdande verksamhetsledare Sámi Duodji

Öppet hus 

Den 17:e november, kl 13-16 håller Sámi Duodji öppet hus i stiftelsens lokaler i Jåhkåmåhkke. Sámi duodji kommer, förutom att erbjuda er möjlighet att träffa vår nya verksamhetsledaren, också presentera vår nya satsning på en webbshop.

Kontaktuppgifter

Johanna Njaita, verksamhetsledare
+46 (0) 73-817 89 45
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com 

Linda Wågström Sevä, ordförande
+46 (0) 70-648 77 49
linda.w.seva@sameslojdstiftelsen.com 

Om Sámi Duodji

Sámi Duodji är en stiftelsen som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med kapacitetsstärkning, marknadsföring och metodutveckling av duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag 2 anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

Andra nyheter…

 

Ansök om Asa Kitok-stipendiet 2022

Ansök om Asa Kitok-stipendiet 2022

Sista ansökningsdag är 2021-12-10. Sedan 2005 har Sámi Duodji delat ut ett arbetsstipendium till minne av Asa Kitok. Asa hjälpte till att sprida kunskap kring rotslöjd – en kunskap som var nära på att försvinna i början av 1900-talet. Arbetsstipendiet kan sökas av...

Duodjikurs i Tärnaby

Duodjikurs i Tärnaby

Slöjdkurs  Odda balgat 30 okt – 1 nov 2021 Tärnaby Mönster och sömnad av Skopmehke/ Luhkka (oväderskrage) och tjohpe/ gahpir (mössa) i både syd- och nordsamisk modell, med samisk slöjdtermologi. För ungdom från 15 år och vuxna, begränsat antal deltagare. Frågor...

Sámi Duodji söker verksamhetsledare!

Sámi Duodji söker verksamhetsledare!

Om oss Insamlings- och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji bildades 1993 av Svenska Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens syfte är att öka sameslöjdens möjligheter att överleva och utvecklas. Sámi Duodji bevakar att samiska slöjdares behov beaktas och arbetar...