Doris och Sven-Åke Risfjell tilldelas Asa Kitok-Stipendiet 2024

Doris och Sven-Åke Risfjell tilldelas Asa Kitok-Stipendiet 2024

Foto: Juhán Niila Stålka, Sámi Duodji
Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen kan idag med glädje meddela att Doris och Sven-Åke Risfjell tilldelas Asa Kitok-stipendiet 2024. Stipendiet uppgår till 75 000 kr. Doris och Sven-Åke har lång erfarenhet av att driva duodjiföretag och har ställt ut på utställningar både nationellt och internationellt. Tillsammans driver de butiken Risfjells sameslöjd i centrala Vilhelmina.

Det är slöjdarna Doris och Sven-Åke Risfjell som tilldelas Asa Kitok-stipendiet 2024. Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen har sedan 2005 delat ut ett arbetsstipendium till minne av Asa Kitok och är Sámi Duodjis finaste utmärkelse. Stipendiet tilldelas slöjdare som uppvisar en mycket god konstnärlig och hantverksmässig kvalité. Stipendiet uppgår 2024 till 75 000 kr. 

“Efter alla år vi arbetat i sameslöjdens tjänst känns det fantastiskt roligt att vi tillsammans får erhålla Asa Kitok-stipendiet 2024. Det blir nu extra inspirerande att slöjda under året för att skapa vackra alster till den utställning vi som stipendiater får lyfta i Sámi Duodjis lokaler under Jokkmokks marknad 2025. Så ärofyllt – som att få ett samiskt Nobelpris i duodji. ”Vi är så otroligt glada.” – Sven-Åke och Doris Risfjell 

“Under 19 års har Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji haft äran att utdela ett av Sápmis finaste stipendium – Asa Kitok stipendiet. Sedan 2021 har jag haft äran att både sitta med i valberedningen likväl som få överlämna stipendiet. Stipendiet har getts till duojárat inom hård och mjuk slöjd, inom trä, horn, rötter, skinn och textilier. Men aldrig tidigare har stipendiet tilldelats ett par. Det är med stor glädje jag har äran att gratulera Doris och Sven-Åke Risfjell till att gemensamt mottaga 2024 års Asa Kitok stipendiat på 75000 kr.” – Linda Wågström Sevä, ordförande Sámi Duodji

Motivering: 
Med ateljén vid Malgomajsjön och en vidsträckt utsikt mot Marsfjällen finner Doris och Sven-Åke Risfjell andan av det som varit och inspirationen av det som ska bli. I ateljén möts gammal duodjitradition och traditionella former med ny design, där gamla kunskap gestaltas i ett nytt tänkande utifrån dagens behov.  Doris och Sven-Åke har tillsammans, under lång tid och på en hög nivå, utforskat och spridit sin sydsamiska duodji. Med en stark anknytning till hemområdet har de båda visat på passion, kunskap och kreativitet, vilket har visat sig vara ett recept för duodji utav högsta klass. Deras alster har genom åren kunnat betraktas och beundrats på utställningar nationellt likväl som internationellt. Särskilt inspirerande är deras arbete med att lyfta traditionell duodji från våra muséearkiv för att levandegöra vårt kulturarv genom deras hantverk. Doris och Sven-Åkes gemensamma arbete, med och för duodji, gör att det känns helt naturligt att gemensamt tilldela dem Asa Kitok-stipendiet och därmed uppfylla deras önskan om att till nästa år fira deras 45 respektive 20 år som duodjiföretagare genom en jubileumsutställning på Sámi Duodji Sameslöjdstiftelsen.” 

Kontaktuppgifter

Johanna Njaita, verksamhetsledare Sámi Duodji
+46 (0) 70-591 28 93
johanna.njaita@sameslojdstiftelsen.com

Doris och Sven-Åke Risfjell
+46 (0) 70-667 97 05
risfjell@telia.com

Om Asa Kitok 

Asa Kitok föddes 1894 i Sörkaitums sameby och arbetade aktivt med rotslöjd. Hon hjälpte också till att sprida kunskapen kring samisk rotslöjd – en kunskap som var nära på att försvinna i början av 1900-talet. 

Om Sámi Duodji

Sámi Duodji är en stiftelsen som grundades 1993 av Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Stiftelsens uppdrag är att säkerställa överlevnaden av den samiska slöjden genom att jobba med kapacitetsstärkning, marknadsföring och metodutveckling av duodji. Stiftelsens kontor ligger i Jåhkåmåhkke och har idag 2 anställda, en verksamhetsledare och en marknadskoordinator. Stiftelsens arbete finansieras framförallt genom bidrag från Sametinget och Nämnden för hemslöjdsfrågor.